Expert aan het woord

Interview met Tessa Baart

Adviseur riolering en klimaatadaptie bij de gemeente Amersfoort

'Van hersenwetenschappen naar rioolbeheerder'

Tessa Baart is adviseur riolering en klimaatadaptie bij de gemeente Amersfoort. Een carrière waar ze vroeger nooit aan had gedacht, maar nu helemaal in haar element is. Ze begon met de studie Psychobiologie (oftewel hersenwetenschappen). Alleen het doen van specialistisch onderzoek, met name in het laboratorium, trok haar niet aan. Gelukkig bood de master Industrial Ecology uitkomst – een brede studie die zich richt op duurzame oplossingen voor complexe problemen. Hierbij worden technische, sociale en milieu-aspecten in balans gebracht.

Tijdens haar studie kwam Tessa in aanraking met een onderwerp dat haar direct fascineerde: water in de stad. “We leerden hoe we nu omgaan met de waterketen (grond-, drink-, vuil-, hemel- en oppervlaktewater) en hoe we dit beter kunnen doen. Zo spoelen we bijvoorbeeld drinkwater door het toilet. Tijdens de studie kregen we veel ruimte om in het onderwerp te duiken wat je het meest aantrok. Nooit gedacht dat dit riolering zou zijn.

De puzzel van de openbare ruimte

In de openbare ruimte zijn er ontzettend veel belangen die spelen, zowel boven- als ondergronds. “Zo kan je bijvoorbeeld heel graag een boom willen tegen hittestress maar door de wortels is er geen ruimte voor kabels en leidingen. Samen met collega’s uit allerlei teams zijn we continu aan het puzzelen. Vanuit mijn team kijken we naar projecten met een focus op klimaatadaptie, maar soms moet je ook pas op de plaats maken.”

 

Tessa kan nu niet meer rondlopen in een stad zonder te denken aan haar werk. “Tijdens een regenbui kijk ik hoe het water stroom. En in andere steden, zoals Istanbul, vallen dingen me op, zoals dat de reinigingsmachine lijkt op die van ons.”

Gevarieerd werk in de watersector

Werken in de watersector betekent volop variatie. “Mijn werk is zo divers! Je schakelt tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau. Het ene moment schrijf je aan beleid over hoe we omgaan met water. En dan krijg je ineens een melding dat een riool verstopt is en moet je snel handelen.”

In Amersfoort zijn er altijd projecten in beweging, zoals de bouw van de nieuwe wijk Bovenduist. Tessa: “Hier werken we samen met het waterschap, de provincie en het drinkwaterbedrijf om na te denken over waterveiligheid en drinkwatergebruik. Het is spannend, en soms botst innovatie met de beheersbaarheid. Als rioolbeheerder moet ik zelf ook een weg vinden in die balans.”

Amersfoort water

Traineeship als aanrader

Ben jij geïnteresseerd in werken binnen de watersector, maar weet je niet precies waar te beginnen? Tessa heeft een goede tip: “Toen ik begon, heb ik het Nationaal Watertraineeship gevolgd. Je werkt vier dagen bij je eigen organisatie en op vrijdag volg je het traineeship samen met andere starters. Dat varieert van trainingen en bedrijfsbezoeken tot het sparren met andere trainees en werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Het was voor mij een waardevolle manier op kennis op te doen, ervaringen te delen en je creëert zo snel je eigen netwerk.”

 

Wil jij ook bijdragen aan een gezondere wereld en werken aan schoner water voor iedereen? De watersector zoekt gemotiveerde talenten die willen meewerken aan innovatieve oplossingen voor afvalwaterbeheer en een betere leefomgeving.