Heb je ooit stilgestaan bij de enorme potentie van water? Als bron van leven natuurlijk, en ook als bron van warmte. Water is overal, van de kraan in onze keuken tot de rivieren die door ons land stromen. En wist je dat water ook kan bijdragen aan de energietransitie? Michiel Anten, aanspreekpunt voor aquathermie bij Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, vertelt hoe hij met warmte uit water stadsverwarming creëert.
Michiels reis in de waterwereld begon tijdens zijn studie Watermanagement in Wageningen. Zijn fascinatie voor waterbeheer en irrigatiesystemen in de landbouw bracht hem naar projecten in West-Afrika en Latijns-Amerika, waar hij lokale gemeenschappen hielp met duurzame oplossingen. Michiel: “Het was een ongelooflijk leerzame tijd. Ik leerde over waterbeheer in diverse klimaten, en ook over hoe essentieel water is voor het leven van mensen. Dit besef legde de basis voor mijn huidige focus op aquathermie.”
Aquathermie is een techniek die steeds belangrijker wordt binnen de energietransitie. Het draait om het terugwinnen van warmte uit oppervlaktewater, zoals rivieren en kanalen, en uit afvalwater, zoals uit rioolwaterzuiveringinstallaties. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen en gebouwen via warmtenetten.
Zo vervolgt hij: “De energietransitie is steeds belangrijker geworden in de maatschappij, en in aquathermie combineer ik mijn passie voor water met duurzame energie.” Deze stap is zowel technisch als beleidsmatig interessant, omdat aquathermie innovatie vereist op verschillende vlakken, zoals het terugwinnen van warmte, het ontwerpen van warmtenetten, en het ontwikkelen van wet- en regelgeving. En vooral: het enthousiast maken van bewoners!