Expert aan het woord

Interview met Daniël van Veen

Adviseur Stedelijk Water

“Water verbindt alles in onze omgeving. Het raakt aan gezondheid, techniek en onze leefomgeving.”

Als Adviseur Stedelijk Water werkt Daniël van Veen dagelijks aan de kern van wat belangrijk is voor een gezonde stad: waterbeheer. “Wat mij altijd heeft aangesproken aan dit vak, is dat water alles verbindt. Het is gerelateerd aan onze omgeving en raakt aan zoveel facetten, van infrastructuur tot gezondheid.” Ondanks de veelzijdigheid van het werk, kent het vak uitdagingen. “Je moet goed opletten dat je geen belangrijke ontwikkelingen mist. Het technische aspect is niet altijd ‘sexy’, maar zonder dit werk loopt alles vast.”

De rol van de rioleringswerkers

“De functie binnen rioolbeheer is misschien wel de mooiste die er is,” zegt hij met overtuiging. “Rioolheffing is vastgelegd; je hebt altijd de middelen en bent betrokken bij alle aspecten van stedelijk waterbeheer. Je kunt echt impact maken. Het probleem is dat dit niet genoeg gepromoot wordt. Hierdoor hebben we steeds minder technische experts en steeds meer managers.” Het vak vraagt volgens hem om techneuten die bereid zijn om het podium te pakken. “Je hebt de vrijheid om je rol naar eigen inzicht in te vullen, maar dat vereist lef.”

Overgang van gemeente naar zelfstandigheid

Zijn carrière begon bij een ingenieursbureau en vervolgde hij bij een gemeente, waar hij ondervond dat werken binnen een gemeentelijke structuur anders is dan puur technisch ontwerpen. “Ik merkte dat er soms weinig ruimte was voor vernieuwing. Oudere collega’s hielden vaak vast aan oude werkwijzen, en leidinggevenden durfden geen nieuwe stappen te zetten. Dat frustreerde me. Toen dacht ik: als ik het toch wil doen, ga ik het gewoon doen.” Die beslissing leidde tot een zelfstandige praktijk, die hij zeven jaar succesvol runde voordat hij deze in december verkocht.

Met een been in het studentenleven en het andere in de wereld van senior experts ervaart hij vaak de kloof tussen generaties. “Verandering is moeilijk, dat zie je overal. Mijn mentor, Wieger Worst, zei bij zijn pensioen dat ik hem niet meer om advies moest vragen. Hij vond zichzelf te oud. Dat raakte me. Als je iets wil veranderen, moet je eerst naar jezelf kijken.”

Water Den haag

Liefde voor het vak

Na 20 jaar in het vak spreekt hij nog steeds met passie over waterbeheer. “Ik mis de echte diehard rioleringswerkers. Het zijn bijzondere mensen die dit vak kiezen. Tegelijkertijd geeft het me voldoening dat je met relatief eenvoudige middelen grote problemen kunt oplossen, zoals wateroverlast.”

 

Hij sluit af met een duidelijke boodschap: “Als techneut kun je zoveel betekenen in dit vak. Het is een baan met vrijheid, verantwoordelijkheid en de kans om echt verschil te maken. De watersector heeft mensen nodig die niet bang zijn om nieuwe paden te bewandelen en het vak weer aantrekkelijk maken voor de volgende generatie.”

 

Wil jij ook bijdragen aan een gezondere wereld en werken aan schoner water voor iedereen? De watersector zoekt gemotiveerde talenten die willen meewerken aan innovatieve oplossingen voor afvalwaterbeheer en een betere leefomgeving.