Expert aan het woord

Interview met Henk Nijhof

Regisseur Waterketen Waterschap Drents Overijsselse Delta

De impact van afvalwaterbeheer

Stel je voor: werken aan een schonere wereld, het verbeteren van de volksgezondheid, én zorgen dat iedereen – van ingenieurs tot boeren – dezelfde kant op kijkt. Dat is precies wat Henk Nijhof doet in de watersector. Afvalwaterbeheer klinkt misschien niet direct spannend, maar als je Henk hoort praten, ga je er anders over denken. Zijn werk raakt  aan gezondheid, leefomgeving en zelfs economische voorspoed. En het mooiste? Het is een baan vol innovatie, met impact op lokaal én internationaal niveau. 

Henk’s passie voor water begon bij het Oranjekanaal, dat vroeger vol schuim en gekleurd water zat door industrieel afval. “Als ik nu langs het kanaal loop, zie ik hoe schoon het water is, met planten en dieren erbij. Daar ben ik trots op,” zegt hij.

De inspiratie voor afvalwaterbeheer

Henk’s interesse in afvalwaterbeheer begon al vroeg. Hij raakte geïnspireerd door het Oranjekanaal waar hij in zijn jeugd naast woonde. Destijds zag het kanaal er vaak onaantrekkelijk uit, met oranje, groen of wit schuim op het wateroppervlak. Dit bleef hem altijd bij en leidde uiteindelijk tot zijn carrière in de watersector. “Als je nu kijkt, is het kanaal hartstikke mooi, met planten en dieren; het ziet er totaal anders uit dan in mijn jeugd. En dat komt door mij en mijn collega’s, iets waar ik erg trots op ben.”

"Het draait allemaal om water: sanitatie, welzijn en een betere toekomst."

Een wereldwijde impact

Na een langdurige periode bij technische adviesbureaus, werkte Henk tien jaar in Indonesië aan diverse sanitatieprojecten voor het verbeteren van de hygiënische omstandigheden. Momenteel is hij actief in Ethiopië en Zuid-Afrika, waar hij nu voornamelijk op afstand werkt. Henk: “Het is super leuk om te doen. In Indonesië bijvoorbeeld is door ons werk het leven van een miljoen mensen enorm verbeterd.” Zijn werk omvat naast technische aspecten, vooral ook het samenbrengen van mensen uit verschillende disciplines en culturen om een gezamenlijke visie te realiseren.

Regisseur

Henk’s dagen bestaan uit overleg en samenwerking binnen de keten. Hij ziet zichzelf daarbij als de regisseur, die anderen aanstuurt en effectief laat samenwerken. “Ik zorg voor goede communicatie tussen waterschappen en gemeenten. Ik ben bezig om mensen met elkaar te laten praten, en elkaar echt te begrijpen om samen een stap verder te kunnen komen. Het is heel dankbaar werk.”

Effect op gezondheid

Henk heeft vaak gesproken over de indrukwekkende impact van riolering en afvalwaterzuivering op de volksgezondheid. “In Nederland worden we nu gemiddeld 35 jaar ouder dan vroeger, en ongeveer 25 tot 30 jaar daarvan komt door realisatie van de riolering,” legt hij uit. “Dat je met robuuste, relatief eenvoudige technieken al zoveel effect kunt hebben op gezondheid, vind ik fascinerend.” Hij benadrukt ook de kostenefficiëntie van het systeem. “De hele keten om dit tot stand te brengen kost ongeveer 250 euro per persoon per jaar. Dat is veel goedkoper dan je ziektekostenverzekering of je telefoonabonnement, en het nut en effect zijn veel groter.”

Samenwerking met allerlei disciplines

Een van de meest boeiende aspecten van het werk in de waterketen is de mate van samenwerking tussen verschillende disciplines. Henk werkt regelmatig samen met technische experts, biologen, ingenieurs en soms zelfs boeren. “Ik praat met hele technische mensen die veel weten van één onderwerp of thema. Het fascineert me dat je mensen bij elkaar kan brengen en kunt zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op gaan wijzen.” Zo vertelt hij over een project waarbij een team van diverse experts betrokken was bij de ontwikkeling van een nieuw zuiveringssysteem. Dankzij het goed combineren van kennis en vaardigheden is er een innovatief systeem ontwikkeld.

Een bijzondere spreuk

Tijdens het interview liet Henk een bijzonder tegeltje zien met een Indonesische spreuk: “Sanitasi kesejahteraan, kemakmuran dan profit”. Dit tegeltje vat de kern van zijn werk samen en betekent “sanitatie, welzijn, welvaart en winst.” Hij legt uit: “Dit tegeltje vertegenwoordigt de voordelen van goede sanitatie. Het benadrukt hoe sanitatie bijdraagt aan welzijn, economische voorspoed en efficiëntie. Het is belangrijk voor de gezondheid en daarbij ook voor de economische en sociale vooruitgang.”

Super nuttig en gevarieerd werk

Henk’s werk heeft een positieve invloed op de leefomgeving en volksgezondheid en biedt ook persoonlijke voldoening. Afvalwaterbeheer gaat zeker over technische aspecten. Hij benadrukt daarbij de uiterst belangrijke menselijke interactie en samenwerking. 

Voor jongeren die geïnteresseerd zijn in een carrière in waterbeheer en riolering, heeft Henk een eenvoudig advies: “Je doet super nuttig werk met heel veel impact. Je zorgt voor een mooie omgeving, je eigen omgeving, en je kunt het ook internationaal doen. Wat je ook maar zoekt, je kunt het in de watersector vinden.”

Wil jij ook bijdragen aan een gezondere wereld en werken aan schoner water voor iedereen? De watersector zoekt gemotiveerde talenten die willen meewerken aan innovatieve oplossingen voor afvalwaterbeheer en een betere leefomgeving.