Sommige carrières beginnen met een duidelijk pad, en de weg die Thomas Klomp aflegde, kende talloze verrassingen. Waar hij zijn loopbaan ooit begon als landmeter en weg- en waterbouwer op MBO-niveau, maar pas na enkele jaren besloot hij verder te studeren in Land en Watermanagement. Toen hij bij de gemeente begon had hij nog weinig ervaring met stedelijk waterbeheer. Toch groeide hij, door passie, innovatie en doorzettingsvermogen, uit tot een voorloper in klimaatadaptatie. Zijn verhaal is een voorbeeld van hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen in een vakgebied dat ons allemaal raakt: waterbeheer. Hoe kun jij impact maken in deze dynamische sector?
Toen Thomas begon als gemeenteambtenaar in Hoogeveen, had hij aanvankelijk geen ervaring in waterbeheer of stedelijke infrastructuur. Zijn takenpakket was eenvoudig, en al snel raakte hij gefascineerd door de stedelijke infrastructuur en de rol van waterbeheer daarin. “De complexiteit van stedelijk waterbeheer trok me aan. Ik zag al snel in dat het veel meer was dan alleen zorgen dat water wegstroomt; het ging over hoe water invloed heeft op de leefbaarheid van een stad,” vertelt Thomas.
Dieper in zijn werk ontdekte Thomas een innerlijke drang om verder te kijken dan de traditionele aanpak van waterbeheer. Zijn snelle denkwijze en behoefte aan uitdaging – deels veroorzaakt door zijn ADHD – botsten met de traagheid van gemeentelijke processen. “Mijn ideeën gingen sneller dan de systemen waarin ik werkte,” herinnert hij zich. Waar anderen wellicht gefrustreerd zouden raken, zag hij juist mogelijkheden om de status quo uit te dagen. Dankzij een leidinggevende die zijn potentieel zag, kreeg Thomas de ruimte om buiten de gebaande paden te denken en zijn visie op stedelijke infrastructuur te ontwikkelen.